Conferentie: 3D printen van maritieme onderdelen

Vandaag organiseerde het Havenbedrijf Rotterdam, samen met haar partners InnovationQuarter en RDM Makerspace, een conferentie over 3D printen. Tijdens deze conferentie werden de resultaten van een onlangs afgesloten studie over '3D printen van maritieme onderdelen' gepresenteerd. Als onderdeel van deze studie hebben meer dan 27 haven-gerelateerde ondernemingen ervaring opgedaan in verschillende aspecten van 3D printen. Ook Oceanz maakt deel uit van de groep.  

Oceanz SLS 3D geprinte schroef.jpg

Kernvraag van de samenwerking is ‘Kun je ook echt scheepsonderdelen printen die de eisen van de barre praktijk van de scheepvaart kunnen weerstaan?’. De aangesloten ondernemingen zullen in de toekomst verder nadenken over mogelijkheden.

Testfase en praktijk
Het project leverde meer op dan alleen een aantal geprinte onderdelen. Het consortium test de onderdelen en bepaalt of ze voldoen aan de eisen die in de praktijk in de maritieme sector aan de onderdelen worden gesteld. Daarnaast bouwen de partners in het project een database op waarin wordt aangegeven welke onderdelen nu, binnenkort of in de toekomst kunnen worden geprint. Deze database geeft een handreiking aan maritieme bedrijven bij het selecteren van materialen, productiemethoden en nabewerkingsaspecten. En het biedt de deelnemers de mogelijkheid om concreet en gericht de voordelen en mogelijkheden van deze nieuwe technologie in de praktijk te benutten.

3D printing in the port of Rotterdam