3D foodprinting in de praktijk met 3DChef

"Eén van de grootste voordelen van 3D foodprinting? Tijdbesparing! Het maken van een decoratie op een taart kost bijvoorbeeld veel tijd. Het 3D printen van zo’n decoratie gaat veel sneller. Op die manier kunnen we meer tijd besteden aan het creatieve aspect van unieke en lekkere taarten maken", vertelt Julian Sing, founder van 3DChef.

Julian experimenteert en werkt al enige tijd met 3D geprint voedsel. “De passie voor Additive Layer Manufacturing (ALM) en de liefde voor taarten bakken is samen gekomen in 3DChef". 

3dchef 3d sugar.jpg

"Om een eetbaar object te kunnen printen is een digitaal 3D model nodig. De ‘inkt’ is in dit geval suiker, poeder, vloeistof of een speciale gel, afhankelijk van de vorm die uit de printer moet komen. De twee meest gebruikte technieken zijn het laag voor laag printen en het aan elkaar lijmen van poederdeeltjes. Na afloop kan het object uit het niet-gebruikte poeder worden 'opgegraven'. Het restmateriaal wordt opnieuw gebruikt."

Foodprinting is beleving 

"3D geprinte voedselproducten worden in de Horeca vooral gezien als een beleving. De 3D printjes zullen hierdoor ingezet worden bij momenten die je wilt vieren, zoals verjaardagen, bruiloften en jubilea. Een perfecte manier voor bakkerijen, patisseries en restaurants om persoonlijke taarten en desserts te creëren naar de identiteit van de persoon of naar het thema van het feest." 

"De kwaliteit van het 3D foodprinten is afhankelijk van de methode. 3dChef print uitsluitend met dezelfde kwaliteit en smaak of beter. Uiteraard is dit ook mede afhankelijk van het soort grondstof dat je gebruikt. Er is op dit moment veel vraag (vooral uit het bedrijfsleven) naar onze suikercomponenten. Het gaat dan om het geven van 3D printdemonstraties, het creëren van 3D give-aways of het ‘branden’ van een product of merk.”


"3D geprinte varkentjes van suiker, ideaal om in te zetten als 'give-away'."
 

Voordelen 3D foodprinten volgens 3DChef:

  • Je kunt alles printen wat in 3D computerbestand staat, mits het de juiste kwaliteit heeft.
  • Ontwerpen waarbij het bijna niet mogelijk is om deze met de hand of via een mal te maken (zoals interlocking objecten), kunnen op deze manier wel worden gemaakt.
  • Je kunt het persoonlijk maken door bijvoorbeeld een persoon te scannen.
  • Je print alleen wat je nodig hebt. Zo heb je geen voorraad nodig en hoef je niets weg te gooien. 
  • De meeste materialen die geschikt zijn om te printen, kun je ook weer hergebruiken."Het maken van een decoratie op een taart kost veel tijd. Het 3D printen van zo’n decoratie gaat veel sneller." 

Nadelen 3D foodprinten volgens 3DChef:

- Op dit moment is de aanschaf van een dergelijke printer duur.
- De printwijze met een spuittechniek is in verhouding langzaam.
- De kennis vergaren over het printen is kostbaar, met name in tijd.

Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor meer info over 3DChef.

3dChef 3D foodprint Oceanz 3D printen.jpg
3dchef 3d sugar 3D printen Oceanz.jpg
3dChef 3D foodprinting.jpg