3D printen en kaakchirurgie: een wafer

In de medische wereld worden steeds meer operaties digitaal gepland. Deze manier van werken biedt de mogelijkheid om mallen te ontwerpen en te printen die tijdens de operaties als hulpstuk worden ingezet. Oceanz print wafers uit PA2200 die op de MKA-afdeling (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht worden toegepast tijdens kaakoperaties. Tijdens de operatie zet de kaakchirurg met behulp van de wafer de boven- of onderkaak in de nieuwe positie.

Wafer 3D printen Oceanz.jpg

Wat is een wafer?

Een tandheelkundige wafer (spreekt uit ‘weever’) is een re-positioneringsmal die tijdens operaties wordt gebruikt voor het in de juiste stand zetten van de onder- of bovenkaak bij kaakverplaatsingen. Deze verplaatsing kan nodig zijn, omdat de patiënt kauw-, spraak- of beetproblemen heeft. 


Voordelen van 3D geprinte wafers

Een wafer werd voorheen gemaakt aan de hand van fysieke gipsmodellen die op het laboratorium in de gewenste stand werden geplaatst. Vervolgens werd de wafer uit PMMA vervaardigd. Tegenwoordig worden deze kaakoperaties digitaal gepland en wordt de benodigde wafer digitaal ontworpen en 3D geprint. Dit geeft zeer voorspelbare resultaten omdat het digitale plannen en 3D printen de nauwkeurigheid van de verplaatsingen vergroot.
 

Kosten verlagen en levertijd verkorten

Jaron Roubos, Maxillofaciaal Technicus in het UMC Utrecht ontwerpt de digitale wafers in opdracht van de kaakchirurg. Deze wafers laat hij vervolgens bij Oceanz printen in PA2200. Jaron: “Door de samenwerking met Oceanz hebben we de kosten kunnen verlagen en de levertijd kunnen verkorten. Daarnaast zijn de wafers uit PA2200 nauwkeurig geprint en bleken de eerste wafers weinig nabewerking nodig tehebben.” De eerste digitale wafers die tijdens kaakoperaties in het UMC Utrecht zijn gebruikt lijken veelbelovend. 

Lees hier meer over 3D printen in de zorgsector.

Contactgegevens

Bezoek Oceanz.
Maxwellstraat 21,
6716 BX EDE

T: +31 (0) 318 769 077
E: info@oceanz.eu 
I: www.oceanz.eu

Waarom kiezen klanten voor Oceanz?

  • Het eerste professionele 3D printbedrijf met ISO 9001 en ISO 13485 certificering
  • Persoonlijke service en professionele begeleiding
  • Netwerk van professionele partners
  • Snelle levertijd
  • Scherpe prijsstelling
  • Grote productiecapaciteit 
  • Duurzame productietechniek
  • Alert op vernieuwing en innovatie