3D printen heeft de toekomst in het medisch werkveld

Deze week was Oceanz één van de exposanten van 3D Medical Expo in Maastricht. Op deze beurs werd bevestigd dat chirurgen, tandtechnici, onderzoekers en fabrikanten van medische hulpmiddelen efficiënter en nauwkeuriger werken dankzij 3D printen. Het directe gevolg is dat patiënten hierdoor steeds beter geholpen kunnen worden. Binnen vijf jaar zal 3D printen de medische wereld enorm veranderd hebben. 

 

medical hoofd.jpg

Tijdens 3D Medical Expo stond de toekomst van 3D printing in de medische en dentale branche centraal. In deelconferenties werd ingegaan op specifieke toepassingen van het printen van medische implantaten, medicijnen, dental en biomedisch materiaal. De beurs liet zien hoe de toekomst eruit ziet met de laatste ontwikkelingen in het totale medische werkveld; van scanning/imaging tot software en 3D printing en van patiënt-specifieke implantaten tot chirurgische instrumenten en (bio) materialen. Medisch 3D printen de komende 5 jaar 

Eerder schreven wij al dat 3D printen (de medische) wereld de komende vijf jaar enorm zal veranderen. Dit zijn de verwachtingen van onderzoeksbureau Gartner voor 2019:

- 10% of people in the developed world will be living with 3D-printed items that are on or in their bodies.

- 3D printing will be a critical tool in over 35% of surgical procedures requiring prosthetic and implant devices (including synthetic organs) placed inside and around the body.

- By 2019, technological and material innovation will result in 10% of counterfeit drugs and pharmaceuticals being produced with 3D printers.
 


5X bijzondere 3D printtechnieken in de medische wereld:

Wereldwijd is er al veel mogelijk op medisch 3D print gebied. Vooral binnen de muren van Universiteiten wordt gewerkt aan bijzondere printtechnieken. Oceanz selecteerde een top 5 van deze ontwikkelingen:

1. 3D Bioprinted bloedvaten

Onderzoekers aan de Universiteit van Harvard maken grote vooruitgang in bioprinted bloedvaten. Het laboratorium van Dr. Jennifer Lewis creëerde een 3D printer op maat waarmee mogelijk bloedvaten gemaakt kunnen worden.

2. Medicijnen thuis 3D printen

Lee Cronin, een chemicus aan de Universiteit van Glasgow, beschrijft een prototype 3D printer die chemische stoffen kan assembleren op moleculair niveau. Patiënten zouden daarmee het uiteindelijke geneesmiddel zelf thuis kunnen printen aan de hand van een ‘blauwdruk’. Eerder wisten onderzoekers van Louisiana Technical University al medicijnen tegen botkanker te printen.

3. Botten in 3D print 

Professor Susmita Bose, van de Washington State University, bewerkt een 3D-printer zo dat chemische stoffen binden aan een keramisch poeder. Hiermee legt hij de basis om de groei van het bot in elke gewenste vorm te stimuleren. Uiteindelijk doel van Prof. Bose is om een dergelijk implantaat op te laten lossen in de echte botstructuur.  

4. Organen in 3D print

Wereldwijd wachten duizenden mensen op een orgaandonor. Door organen te kunnen printen, kan dit probleem verholpen worden. Inmiddels zijn er al 3D geprinte levercellen ontwikkeld die 40 dagen functioneren. Hiermee worden nu medicijnen getest. De verwachting is dat binnen 10 jaar vaste organen als lever, hart en nieren te printen zijn. 

5. Huid in 3D print

James Yoo van de Wake Forest School of Medicine in de VS heeft een printer ontwikkeld die direct huid kan printen op de wonden van brandwondenslachtoffers. Door de wond te scannen, kan de printer het gewenste aantal huidlagen op de wond te vullen. Yoo onderzocht of de geprinte huid levensvatbaar was en testte een 10-cm stukje huid met succes bij een varken.

 

Voordelen medisch 3D printen:

- Patient specifiek behandelplan
- Kostenbesparend
- Chirurg heeft veel invloed op operatieplan en modellering
- Van massaproductie naar gepersonaliseerde patientenzorg 

Kijk hier voor meer info over medisch 3D printen bij Oceanz

3D print toepassingen binnen de medische industrie:

3D print toepassingen binnen de medische industrie:

 • Preoperatieve-modellen
  (zichtmodellen in 3D print)
 • Operatiemallen
  (o.a. boor- en zaagmodellen in 3D print)
 • Bewerkingsmallen
 • Medische instrumenten
  (prototyping/serie-matig)
 • Oefenmodellen
  (t.b.v scholing)