3D printen in de luchtvaart

Vliegtuigmaatschappijen zijn de ‘early adopters’ van 3D printen en kunnen op die manier veel geld besparen. Onderdelen worden inmiddels al geprint in titanium, staal en kunststof. Dat doen zij niet voor niets. Eerder haalden wij al de case aan van Roland Berger. Hij toonde aan dat een minimale aanpassing aan een - op het eerste oog - klein vliegtuigonderdeel een enorme besparing kan opleveren. Een paar voorbeelden van onderdelen die goed met 3D printen te maken zijn: 

Airbus A350 3D printen.jpg

De vorig jaar opgeleverde Airbus A350 XWB telt zo’n 1000 onderdelen afkomstig uit een 3D printer. Daarmee telde dit toestel het hoogste aantal 3D geprinte onderdelen ooit. Vooral militaire toestellen (onder meer de Joint Strike Fighter) waren eerder al uitgerust met 3D geprinte onderdelen. Ook ruimtestation ISS maakt gebruik van 3D printen om eenvoudig nieuwe onderdelen en gereedschap te kunnen printen.

Voordelen 3D printen voor de luchtvaart:

- 3D geprinte producten zijn lichter in gewicht (direct brandstofbesparing)
- Goedkopere onderdelen
- Minder voorraad (materiaal/onderdelen zijn ter plekke te maken)
- Eenvoudig en nauwkeurig complexe onderdelen fabriceren
- Lager grondstoffenverbruik bij de productie van metalen onderdelen  
- Vormvrijheid en eenvoudige optimalisering van de vorm
 

5x 3D printen in de luchtvaart


1. 3D geprinte gesp van de stoelriem  

Het meest bekende voorbeeld is de gesp van de stoelriem. Dankzij 3D-printen kunnen vliegtuigfabrikanten bijvoorbeeld het gewicht van veiligheidsgordels verlagen van 155 naar 70 gram. Dit lijkt een kleinschalige verbetering, maar het bespaart meer dan drie miljoen liter kerosine of € 2 miljoen over de totale levensduur van een Airbus A380 vliegtuig.

2. 3D geprinte Straalmotoren

Australische wetenschappers van de Monash University, Deakin University en onderzoeksinstituut CSIRO presenteerden in 2015 de eerste 3D geprinte straalmotor. De motoren zijn geprint van metaalpoeder.
 

3. Vliegtuigbeugel in 3D print 

Met de conventionele productiemethoden bedraagt het gewicht van een vliegtuigbeugel ongeveer een kilo. Wanneer deze beugel gemaakt wordt met 3D printen is het gewicht slechts 400 gram. (foto: EADS)

 

4. Scheidingswand in 3D print

Ook de scheidingswand tussen de zitplaatsen en de keuken van een vliegtuig zijn te maken met een 3D printer. Dankzij de inzet nieuwe vormen en structuren is het de ontwerpers van Airbus gelukt een lichter én sterker product op te leveren. Het gekozen materiaal is Scalmalloy, een legering van aluminium, magnesium en scandium.

5. 3D geprinte bedieningsonderdelen

Verschillende airlines (o.a. Easyjet en China Eastern Airlines) experimenteren met 3D geprinte onderdelen in de cabine. Het gaat hierbij om kunststof onderdelen die geen grote invloed hebben op de vliegprestatie. Denk aan armleuningen, deurgrepen, klaptafeltjes, bedieningsknopjes en bijvoorbeeld de raamluikjes.   

 

1000 3D geprinte onderdelen in Airbus A350 XWB

Hangar.jpg

De eerste 3D geprinte straalmotor

Contactgegevens

Bezoek Oceanz.
Maxwellstraat 21,
6716 BX EDE

T: +31 (0) 318 769 077
E: info@oceanz.eu 
I: www.oceanz.eu