3D printen tot ín de operatiekamer

Oceanz werkt nauw samen met Academische Ziekenhuizen in Nederland. Daar maken interne 3D-Lab’s gebruik van virtuele voorbereiding door middel van scans en in veel gevallen ook van 3D printing. Goed voorbeeld daarvan is een operatiemal, bijvoorbeeld bij een reconstructie van complexe gezichtsdefecten.

kuit naar kaak.png

Eén van de grootste uitdagingen voor een oncologisch hoofd-hals chirurg is de reconstructie van complexe gezichtsdefecten als gevolg van operatieve verwijdering van tumoren. Patiënten ondervinden door operatie aan gezicht of kaak vaak functionele klachten als niet goed kunnen kauwen, slikken en praten.

Van kuit naar kaak


Een veelvoorkomende oplossing is een reconstructie. Tijdens een operatie wordt dan bot gehaald uit het kuitbeen om de onderkaak te vervangen. Een operatie waarbij veel wordt gevraagd van de MKA, KNO en plastisch chirurgen. Bij deze behandeling staat een duurzame oplossing en een functionele reconstructie voorop.

Operatiemal in 3D print

  
Op dit moment worden deze operaties bij het 3D Lab van het Radboudumc al virtueel voorbereid. Wanneer de planning in de computer bepaald is, kunnen chirurgische hulpmiddelen worden ontworpen en met een 3D printer worden vervaardigd tot fysieke operatiemallen. De chirurg plaatst deze hulpmiddelen op het bot en kan zo bepalen welk stuk bot uitgenomen moet worden.

Direct voordeel 3D printen


Deze werkwijze levert direct voordeel op voor de patiënt; de operatietijd is korter en het gebied waarin wordt geopereerd wordt zoveel mogelijk beperkt. Ook complicaties en de ligduur worden verminderd. Tot slot geeft de virtuele voorbereiding de patiënt een beter inzicht op de behandeling.