5X 3D printen als uitkomst voor blinden en slechtzienden

3D printen biedt blinden en slechtzienden meer mogelijkheden om de leefwereld te ontdekken. Met een 3D geprint model voelt een blinde persoon hoe een object of persoon er uitziet. Hierdoor kan hij of zij beter meekomen in de maatschappij. Ook kan 3D printen uitkomst bieden bij de productie van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Wat is er zoal mogelijk? We zetten vijf mooie toepassingen op een rij: 
 

3D geprinte kunst 3D-Dr.-Gachet.jpg

1. 3D geprinte kunst voor blinden 

Dankzij het Amerikaanse bedrijf 3DPhotoworks kunnen blinden en slechtzienden wereldberoemde kunstwerken bewonderen. Via software op de computer worden bekende meesterwerken (geschilderd in 2D) omgezet naar een driedimensionaal model. Dit 3D model wordt vervolgens in full color en op ware grootte 3D geprint, met voldoende diepte zodat alle reliefs en de personen en objecten goed te voelen zijn. Wanneer de bezoekers bepaalde onderdelen van het 3D-schilderij aanraken, krijgen zij van een ingebouwde voiceover meer informatie over het kunstwerk.
Het Prado-museum in Madrid stelt eveneens al zes schilderijen ten toon voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen wereldberoemde schilderijen, waaronder El quitasol (de parasol) van Francisco Goya, op de tast verkennen.
 

2. 3D geprint speelgoed 

Voor blinde kinderen is het soms lastig om de wereld te ontdekken. Met een 3D object is een blind kind in staat om zich al tastend een idee te vormen over wat er leeft in de maatschappij. Daarom bedacht Yahoo in 2014 een oplossing; zij richtten een digitale database in met honderdduizenden projecten. Een kind kan dan met zijn stem een object laten afdrukken via een 3D printer. Ook Bartiméus, specialist voor slechtziende en blinde mensen, gebruikt de 3D printtechnologie steeds meer. Bijvoorbeeld om nieuwe puzzels (Buzzels) te realiseren voor mensen met een visuele beperking. 
 

3. Blinde Danique (16) krijgt een 3D geprint beeldje van zichzelf

Bij Oceanz hebben we afgelopen jaar een beeldje geprint voor de 16-jarige Danique. Zij was blind sinds haar zesde jaar en heeft zichzelf niet meer kunnen zien. Zij ziet wel contouren en contrast, maar geen details. Uiteraard is zij als tiener meer dan nieuwsgierig hoe zij er uitziet. 3D printen was hiervoor dé oplossing. Dankzij een scan kon met de 3D printer een beeldje worden gemaakt. En het werkt voor Danique: "Voor mij is dit ‘iets voor me zien’.” 


4. 3D geprinte echo

Voor een blinde toekomstige ouder is een traditionele echo niet te bekijken. Een 3D echo biedt hierbij de oplossing. De vrouw of man ervaart het ongeboren kind intenser doordat het met een 3D-echo te voelen is. 


foto: Ground 3D
 

5. Reliëfkaarten

Dankzij 3D geprinte kaarten en teksten leert een blinde of slechtziende hoe de wereld er topografisch uitziet. In een stad of gebouw dient het als een goed oriëntatie-instrument. In Finland staan bijvoorbeeld al tastbare stadsplattegronden, gemaakt met een 3D printer. Hiermee vinden blinde burgers de weg in winkelcentra. 
 

Voordelen van 3D printen voor blinden en slechtzienden: 

  • Tastbaar model 
  • Maatwerk 
  • Vormvrijheid  
  • Nauwkeurig (fijne detaillering)
  • Persoonlijk 

3D Fine Art Printing for the Blind