3D-printen voor optimalisatie productieproces

Onlangs hield PriceWaterhouseCoopers (PWC) een onderzoek onder 100 zeer grote productiebedrijven. Daaruit bleek dat twee op de drie grote fabrikanten gebruikmaakt van 3D-printing. Dat beperkt zich echter tot nu toe vooral tot de productie van prototypes en maatwerk-onderdelen. Van massaproductie met 3D-printers is, volgens het onderzoek, voorlopig nog geen sprake.

iso9001 3D printing.png

Uit het onderzoek bleek verder dat de fabrikanten nog sterk in de fase verkeren dat ze de mogelijkheden van de 3D-printing verkennen om te zien hoe ze het kunnen gebruiken in hun productieprocessen. Pas als het mogelijk wordt om met 3D-printing veel verschillende materialen te gebruiken en als de printprocessen sneller verlopen, zal de printtechnologie veel breder gebruikt kunnen worden in productieprocessen.

Volgens PwC moet de technologie zo ontwikkeld worden dat er complete, werkende producten geprint kunnen worden in hoge volumes. PwC constateert wel dat hard gewerkt wordt aan nieuwe technologieën op dit vlak. Dat moet ook wel, want een aantal patenten verloopt op korte termijn, zoals enkele op het gebied van laser sintering, waarbij metaalpoeders gemengd worden met de hitte van een laser. Van de onderzochte bedrijven experimenteert 30% met de technologie, gebruikt 25% het alleen voor het maken van prototypes en 10% gebruikt het ook echt in de productie.

Rapport PWC achterhaald
De ervaringen van 3D Worknet - het grootste, professionele 3D printbedrijf van West-Europa - zijn anders. “Wij merken dat we hierin al een stap verder zijn en dat we juist vooroplopen in deze ontwikkelingen”, aldus Erik van der Garde, directeur van 3D Worknet. “Klanten betrekken ons al zeer regelmatig in de optimalisatie van hun productieproces aan de hand van 3D printtechnieken. Dit varieert van het meedenken over prototypes tot faalkostenreductie. Natuurlijk is het zo dat we deels nog aan het begin staan van de integratie van 3D printtechnologie, maar 3D Worknet is nu al in staat om mee te denken met bedrijven. Niet voor niets heeft 3D Worknet als eerste bedrijf binnen deze branche een ISO 9001-certificaat behaald.”