3D printen op de voordeur

3D printen biedt de oplossing voor veel alledaagse toepassingen. Onlangs werd Oceanz door Lay3rs 3Dprinting benaderd of wij hen met een 3D print opdracht konden helpen. Zij kregen de vraag van PDI interieurbouw of 3D printen de uitkomst kon bieden bij het reproduceren van een voordeur uit 1900. Het ging daarbij om een houten deur met een ruit en daarop een sierlijk ornament. 

3D print voordeur Oceanz.jpg

Roderik van Houwelingen van PDI: “Deze voordeurpanelen leken oorspronkelijk van gietijzer, maar bleken smeedijzer te zijn. We hebben bij verschillende bedrijven offertes uitgezet om deze opnieuw te gieten of smeden. IJzersmeden en metaalbewerken bleken hierbij erg kostbaar (zo'n € 3.000) en ook gieten zou neerkomen op zo’n € 600.
 

3D printen als goed alternatief

"Mijn vader tipte mij de 3D printtechniek. Dat leek mij een goed alternatief en zodoende ben ik het traject aangegaan. Heel even heb ik 3D printen in metaal overwogen, maar uiteindelijk hebben we toch gekozen om het hekje massief in nylon te printen. Niet alleen prijstechnisch een goede keuze, PA2200 blijkt ook uitermate geschikt voor deze toepassing vanwege het lichte gewicht”.

Het originele ornament  


HD Scannen 

Van der Kampen Solid Modeling was de partij die de originele hekjes kon scannen. Zij beschikken over een HD-scanner met een hoge nauwkeurigheid. Afhankelijk van de productgrootte kunnen zij zelfs tot ca. 0.01 mm nauwkeurig scannen. Het originele hekje werd gescand. Daaruit werd een bestand gemaakt dat geschikt is voor 3D printen.
 

Het scannen van de ornamenten  


Identiek tot en met de verfdruppels

De hekjes werden geprint en afgeleverd bij de interieurbouwer. Hij heeft het hekje onbewerkt geplaatst in de deur en gekeken hoe het paste. Vervolgens krijgt de deur en de print een nabehandeling. “Vooral omdat de geprinte hekjes tot aan de verfdruppels identiek zijn van het origineel, hebben we hier een voortreffelijk resultaat behaald.” 
Ook Albert Falck van Lay3rs kijkt terug op een geslaagd project en een goede samenwerking. "Onze kracht ligt vooral in het aan klanten kunnen leveren van de hele keten in 3dprinten. Dit doen we door in elk segment samen te werken met gespecialiseerde bedrijven. Dit opgeleverde ornament is hier een goed voorbeeld van”.


Het origineel en het 3D geprinte ornament

De voordelen van 3D printen

  • Oplage in enkele stuks mogelijk
  • Modelaanpassingen eenvoudig door te voeren (ook bij enkele stuks)
  • Snelle levering
  • Productie in eigen land
  • Duurzame productietechniek (minimale hoeveelheid afvalstoffen en hergebruik van het materiaal)
  • Kostenbesparing op het gebied van logistiek en distributie

Contactgegevens

Bezoek Oceanz.
Maxwellstraat 21,
6716 BX EDE

T: +31 (0) 318 769 077
E: info@oceanz.eu 
I: www.oceanz.eu