Eerste officiële 3D printing restaurant geopend

3D foodprinting draait op dit moment vooral om looks en vorm, maar 3D foodprinting zal al in de nabije toekomst een serieuze rol innemen in ons leven. De zorgsector zal een groot aandeel hebben, maar ook bij de grote voedselproducenten, retail en in de keuken thuis is 3D foodprinting straks niet meer weg te denken. Eén restaurant in Londen loopt op de toekomst vooruit; pop-up restaurant Food Ink. opende daar onlangs haar deuren en serveert... 3D geprint eten in een 3D geprinte omgeving!

FoodInk London july 2016 futurefood 3D printing.jpg

Bij pop-up restaurant Food Ink. is namelijk álles in 3D geprint; van de gerechten tot het meubilair. Eten hier is een mix van smakelijke gerechten met kunst, filosofie en technologie. Het eten wordt bereid met de 'By Flow', een in Nederland ontworpen draagbare 3D printer. Met bijvoorbeeld humus, chocolade mousse of andere pasta-achtige voeding kunnen esthetisch spectaculaire gerechten worden gemaakt.
 

Topkoks en 3D printen

De maaltijden worden bereid door topkoks Joel Castanye (La Boscana en ElBulli in Spanje) en Mateu Blanch. Zij bereiden de gerechten in het bijzijn van de gasten met de 3D printer. Ook is hun kookkunst wereldwijd te bewonderen via een livestream.
 

Food én design in 3D

De 3D geprinte tafels, stoelen en lampen zijn voor dit restaurant speciaal ontworpen door Franse top-architect Arthur Mamou-Mani. De gasten dineren bovendien van 3D geprint servies, bestek en glazen. Aangevuld met diverse visuele en virtuele projecties, ervaren de gasten een spectaculaire, futuristische avond. Doel van Food Ink. is om de wereld bewust te laten worden van de mogelijkheden van 3D printen en hoe uitdagend deze techniek is. Daarnaast belichten zij hoe de manier waarop we eten, produceren, delen en leven gaat veranderen. 

3D foodprinting wereldwijd

Food Ink. was al eens te bezoeken op de 3D Food Printing Conference in Venlo, maar is nu in Londen pas echt toegankelijk voor het grote publiek. Het concept waaiert daarna snel uit naar andere innovatieve steden in de wereld, waaronder Berlijn, New York en Sydney.

Food Ink. - 1st 3D printing restaurant in the world

Wat kun je met 3D Foodprinting?

  • Personaliseren (vorm en samenstelling)
  • Ingrediënten wijzigen of toevoegen (van insecten tot extra vitaminen)
  • Gemak (voorgeprogrammere op elk tijdstip en locatie)
  • Ervaring en beleving bij bereiding