3D geprinte awards op EFFoST International Conference in Wenen

Eind november vond in Wenen de 30ste EFFoST International Conference plaats voor wetenschappers en onderzoekers in de levensmiddelentechnologie. Thema van deze bijeenkomst was ‘Targeted Technologies for Sustainable Food Systems’. Eén van de jaarlijkse highlights tijdens dit congres is de uitreiking van de EFFoST awards. Dit jaar is gekozen voor een meer innovatieve uitvoering. De award 3D printen bleek dé oplossing.

Award 3D printen Oceanz.jpg

Deze internationale bijeenkomst wordt bezocht door 375 mensen uit de hele wereld. Elke van Raamsdonk, vormgever bij EFFoST: "Vanwege het 30-jarig bestaan van de stichting werd voor de awards gekozen voor een nieuwe vormgeving. Aangezien er met de prijs vooruitstrevende ideeën (op het gebied van levensmiddelenwetenschap en technologie) worden aangemoedigd, ben ik op zoek gegaan naar innovatieve awards. En kwam uit op 3D printen”. Zes studenten gingen naar huis met een award in de vorm van een kiemplantje, één wetenschappelijke medewerker van de Europese Commissie nam een bolvormige award in ontvangst.
 

Student of the Year Awards


De kiemplantjes werden uitgereikt aan drie PhD en drie MSc studenten met een veelbelovend onderzoek. “Het ontwerp van de awards is daarop afgestemd”, vertelt Elke. “De kiemplantjes symboliseren de groei van de studenten. Dat wat ze doormaken en hoe zij ontspruiten tot volwaardige wetenschappers. In mijn ontwerp heb ik de plantjes in drie groeistadia ontworpen. Het kleinste plantje is de derde prijs. De winnaar van de eerste prijs kreeg het meest ontwikkelde kiemplantje. De plantjes hebben een optimistische inslag en zijn na het 3D printen gekleurd in een frisse, vrolijke kleur".
 

Science to society Award

De Science to Society award geeft erkenning aan individuen of organisaties die een essentiële bijdrage leveren aan het verbeteren van begrip en waardering voor de waarde van levensmiddelenwetenschap en -technologie voor de samenleving. De bol symboliseert een wereldbol en is tegelijkertijd een abstracte weergave van de structuur van een cel, de bouwsteen van veel levensmiddelen.
 

Award 3D printen in Alumide

Door zijn status heeft de Science to Society Award een meer robuuste uitstraling en (letterlijk) meer gewicht gekregen. Daarom is gekozen voor 3D printen in alumide. Dit geeft het object een spannende afwerking en veel diepte in de kleur.
 

De voordelen van een award 3D printen?

Elke: “Het leuke aan 3D printen vind ik de vormvrijheid. Je kunt (bijna) alles maken. Mooi om te zien hoe je van een concept en digitale tekening, binnen no-time een daadwerkelijk geprint model in handen hebt. Het eindresultaat is ook precies zoals ik het hebt voorbereid. Daarnaast zijn ook de kosten interessant. Ik had een beperkt budget, waarvoor ik toch maar liefst 7 awards kon ontwikkelen”.

 

 

3D modelling van de awards door Geert van Uffelen, student Industrieel Ontwerpen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.


Over EFFoST

De European Federation of Food Science & Technology stimuleert de kennisuitwisseling over de productie van duurzaam en gezond voedsel door het faciliteren van kennisuitwisseling. EFFoST is een non-profit organisatie en ondersteunt de verdere ontwikkeling van levensmiddelen wetenschap en technologie. De organisatie begeleidt levensmiddelenwetenschappers en technologen, foodbedrijven en Europese beleidsmakers om nieuwe technologieën en ontwikkelingen in te zetten in hun voordeel. Inmiddels zijn meer dan 130 verenigingen, instituten en universiteiten over heel Europa aangesloten bij EFFoST.

 

Meer lezen over een Award 3D printen?

Ook de Accenture Awards 2016 werden 3D geprint.

Contactgegevens

Bezoek Oceanz.
Maxwellstraat 21,
6716 BX EDE

T: +31 (0) 318 769 077
E: info@oceanz.eu 
I: www.oceanz.eu