De toekomst van 3D printen en sport

Onlangs publiceerde NISB het artikel ‘3D printen: de toekomst voor sport en bewegen?’. Daarin wordt het proces van 3D printen nog eens uitgelegd en dat in de nabije toekomst het printen van sport-gerelateerde artikelen steeds eenvoudiger wordt. Wat is er al geprint in de populaire sporten en wat kunnen we verwachten op sportgebied?

3D printen en Sport - Oceanz.jpg

3D printen en sportartikelen


Het grote voordeel van 3D printen is het op maat kunnen maken van producten. Dat maakt de techniek perfect voor de productie van customized sportitems als braces, inlegzooltjes, bitjes, brillen en scheenbeschermers. Allemaal artikelen die de vorm van het lichaam volgen. De Exo-L is hier een mooi voorbeeld van. De enkel van de sporter wordt gescand, zodat een enkelbrace op maat kan worden geprint. De brace voorkomt hiermee zwikken tijdens het sporten. 

 

Bekende sportmerken als AdidasNew Balance en Nike kwamen afgelopen jaren in het nieuws met 3D geprinte sportschoenen en sporttassen in een mooi design:

 

 


3D printen en fietsen

 


 

Fietsframes en fietsonderdelen in 3D print? Dat dit kan bewezen vijf studenten van TU Delft die een stalen fiets hebben geprint. "De printmethode, met roestvrij staal is een nieuwe procedé en het project was er op gericht om de mogelijkheden van deze methode te onderstrepen. 3D printen is in populariteit enorm toegenomen het laatste decennium”, aldus één van de studenten.
Naast frames zien we ook steeds vaker zadels, helmen en tandwielen die 3D geprint worden.
3D printen en wintersport


Er is al geëxperimenteerd met 3D geprinte ski’s en snowboards. Maar dit is niet iets wat op grote schaal wordt gedaan. Tot de meer gangbare mogelijkheden behoort de 3D-geprinte skischoen. De schoen is gemaakt van Windform (polyamide en carbon fibers), een materiaal dat wordt toegepast in de luchtvaartindustrie en in onderdelen en producten van de motorsport.
Deze 3D-geprinte skischoen is gericht op het comfort van de skier. Het project bevat behalve het printen van de buitenkant van de schoen ook het printen van drie verschillende inlegzolen ín de schoen. De skischoen biedt meer comfort en ruimte en moet zorgen voor een betere insluiting van de voet, zodat het draaien van bochten eenvoudiger is. Ook zorgt het voor een betere grip op de ski’s wat resulteert in veiliger skiën en dus minder ongelukken.

Deze 3D-geprinte skischoen is gericht op het comfort van de skiër.    Leuke gadget: een zelf geprint skistok-dopje.

 

3D printen en tennis


Tennismerk Head experimenteert enthousiast met 3D printen. Onder meer voor de merkeigen ‘Adaptive String Pattern (ASP) technology’ een verwisselbaar systeem aan de buitenkant van het racket om meer spin, kracht en controle te bereiken (zie filmpje). 
Op het gebied van tafeltennis wordt geëxperimenteerd met de bal. De Airball is opgebouwd uit een raster, zodat de bal lucht kan doorlaten. De bal is licht, flexibel én sterk. 
 


Een 3D geprinte Trofee 


Bij een goede sportprestatie hoort uiteraard een prijs of beloning.
Ook daarin kan 3D printen een rol spelen... 

3D geprinte award voor toptennisser Rodger Federer

   Een mooi aandenken in 3D print: 3D geprinte poppetjes

De voordelen van 3D printen

  • Oplage in enkele stuks mogelijk
  • Modelaanpassingen eenvoudig door te voeren (ook bij enkele stuks)
  • Snelle levering
  • Productie in eigen land
  • Duurzame productietechniek (minimale hoeveelheid afvalstoffen en hergebruik van het materiaal)
  • Kostenbesparing op het gebied van logistiek en distributie

Contactgegevens

Bezoek Oceanz.
Maxwellstraat 21,
6716 BX EDE

T: +31 (0) 318 769 077
E: info@oceanz.eu 
I: www.oceanz.eu