Een huis 3D printen: verre toekomst of realiteit?

De belangstelling voor het toepassen van 3D printen in de bouwsector neemt steeds verder toe. Het 3D printen van een compleet huis behoort inmiddels tot de mogelijkheden, maar ook zagen we al kantoren en villa's laagsgewijs gebouwd worden. 3D geprinte huizen zijn interessant voor mensen met een laag inkomen, maar ook voor de commerciële woningbouw en wanneer bij noodsituaties snel huisvesting nodig is. Recente projecten laten zien dat gewerkt wordt met kunststof of beton. We zetten een aantal 3D geprinte bouwwerken op een rij: 

urbancabin-huis 3D printen.jpg

5X 3D geprinte huizen wereldwijd:


Urban Cabin (DUS Architects) Amsterdam

Dit minihuis (8m2) laat zien hoe 3D printen kan worden gebruikt om on-demand woningen te creëren. The Urban Cabin is duurzaam, want volledig geprint uit bioplastics. Hierdoor kan de Urban Cabin gerecycled worden en opnieuw worden geprint. Het huis is klein, maar bijzonder functioneel.

3D printen urban cabin Amsterdam
 


Landscape House Ierland

In het Ierse Belwell staat een landhuis in 3D print op de planning. Dit Landscape House wordt gemaakt met behulp van de Italiaanse D-Shape printer, de grootste 3D printer ter wereld. In plaats van pixels maakt deze printer gebruik van voxels, kubusjes van 5 millimeter die samen muren, vloeren en trappen vormen. Het ontwerp is van de Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars.Suzhou: van appartement tot toilet in 3D print

In de Chineze stad Suzhou vind je inmiddels meerdere 3D geprinte bouwwerken. Zo is er een 3D geprint appartementen complex van 6 verdiepingen, een villa van 1100 m2 en publieke toiletten. Het bedrijf achter de bouwwerken, WinSun, laat weten dat het printen van gebouwen 30-60% minder afval oplevert, een 50-70% kortere productietijd kent en voor 50-80% lagere kosten aan werknemers zorgt. Zo kostte het bouwen van de villa € 140.000.

3D printen toilet China
3D printen huis China3D geprint kantoorgebouw in Dubai als symbool voor de toekomst

In Dubai had men 17 dagen nodig om het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw ter wereld neer te zetten. Het gebouw is laag voor laag gebouwd door een 6 meter hoge 3D printer. Tegen 2030 wil Dubai wereldleider zijn op het gebied van 3D printen. De regelgeving voor het bouwen is er inmiddels zelfs aangepast zodat er meer ruimte ontstaat voor bouwen met een 3D printer.

3D printen kantoor Dubai
 


3D geprint grachtenpand (DUS Architects) Amsterdam

Wereldwijd beroemd werd het 3D print Canal House. Een uniek project waarin onderzoek, cultuur, bouwen en de stad samenkomen. Een internationaal team van partners werkt samen aan 'research & doing' door samen hartje Amsterdam een grachtenpand te 3D printen.

 


 

Voordelen van het 3D printen van een huis:

 • Mass customization; zelf de structuur, vorm en indeling kiezen 
 • Bouwen met een lichter gewicht, waardoor minder druk op de fundering ligt
 • Duurzaam: 3D printen met bioplastic dat hergebruikt kan worden 
 • Snelle constructietijd
 • Kostenbesparing
 • Uitsparingen voor leidingen zijn vooraf goed te bepalen
 • 3D printen met beton: Ook op de universiteit van Zuid-Californie is gewerkt aan een nieuw concept van een 3D-betonprinter. Hiermee is het mogelijk om in 24 uur een compleet huis neer te zetten.
   
   

Een maquette 3D printen?

Op kleinere schaal een huis 3D printen? 3D printen is ook erg geschikt voor het maken van een maquette. De 3D geprinte maquette is binnen enkele dagen gereed en geeft een realistisch en gedetailleerd beeld. 
3D printen maquette

3D print Canal House

Contactgegevens

Bezoek Oceanz.
Maxwellstraat 21,
6716 BX EDE

T: +31 (0) 318 769 077
E: info@oceanz.eu 
I: www.oceanz.eu