Oceanz Academy - Afstuderen met 3D printen

Oceanz heeft regelmatig scholieren en studenten over de vloer. Ook op dit moment volgen stagiairs bij Oceanz Academy een afstudeerstage. Zij komen bij ons in aanraking met nieuwe technologieën, maar leveren zelf ook nieuwe inzichten. We stellen Steven Oonk (Universiteit Twente) en Lydie van der Thiel (Wageningen University) even voor:

Lydie en Steven Oceanz Academy.jpg


Steven Oonk

Student Industrial Design Engineering
Universiteit Twente
Afstudeerstage Research & Development

Steven en afstuderen in 3D printen bij Oceanz 3D printing

"Ik volg op dit moment de master opleiding Industrial Design Engineering. Binnen deze master ligt mijn specialisatie bij Emerging Technology Design. Binnen deze specialisatie worden deze nieuwe state-of-the-art technologieën geïntroduceerd aan de consument of gebruikt voor een individueel specifiek product. Het doel van de specialisatie is, om de afstand tussen de onderzoeksomgeving, industrie en de markt te verkleinen. Binnen de Emerging Technology Design specialisatie heb ik ervoor gekozen om de focus op Advanced Materials te leggen. Dit betekent dat tijdens mijn master de focus heeft gelegen op het gebruik van en onderzoek naar technologische geavanceerde materialen binnen het productontwerp.
 

Onderwerp afstudeerstage?

Het onderwerp van mijn afstudeerstage is het verbeteren van de procescontrole en consistentie van productkwaliteit. De toenemende eisen van de klanten op het gebied van nauwkeurigheid, oppervlaktekwaliteit en mechanische eigenschappen, hebben ervoor gezorgd dat het steeds belangrijker wordt om je poeder- en proceskwaliteit te controleren. Op deze manier kan Oceanz een kwaliteitsgarantie geven aan de klant en zullen de producten van constante kwaliteit zijn.

Waarom Oceanz?

Ik heb Oceanz leren kennen via de Universiteit Twente. Oceanz kwam over als een innovatief bedrijf met veel onderzoeksmogelijkheden binnen mijn vakgebied. Door de achtergrond van mijn opleiding is de interesse voor innovatieve productieprocessen en materialen binnen het ontwerpproces ontstaan. De interesse voor 3D printen was er al en de keuze voor Oceanz was dan ook snel gemaakt.

Wat heb je met 3D printen?

3D printen is een hele nieuwe productiemethode. Zeker nu de verandering van Rapid Prototyping naar Rapid Manufacturing steeds meer vorm krijgt, is het steeds interessanter om functionele producten met deze techniek te ontwerpen. Met de nieuwe ontwerpmogelijkheden die 3D printen geeft, kunnen nieuwe functies of eigenschappen van producten gerealiseerd worden die voor Industrieel Ontwerpers zeer interessant kunnen zijn.

Wat wil je in de toekomst doen met 3D printen?

Het lijkt mij zeer interessant om in de toekomst de techniek van het van 3D printen binnen de automotive, aerospace en/of industrie op een functionele schaal toe te passen; 3D printen toepassen op de producten die op de markt verschijnen. Dit kan zijn in de R&D richting om te kijken naar mogelijke toepassingen of juist daadwerkelijk ontwerpen met behulp van 3D printen. Ook specialisatie in de toepassing van nieuwe materialen en productietechnieken binnen het ontwerp- en productieproces.

Wat verwacht je in de toekomst van 3D printen?

Ik verwacht dat er nog veel grote stappen binnen 3D printen gemaakt gaan worden. Zeker in de overgang van Rapid Prototyping naar Rapid Manufacturing. Hoogstwaarschijnlijk zal 3D printen nooit geschikt zijn voor massaproductie, maar voor gespecialiseerde functies of producten met lage productieaantallen kan 3D printen veel voordelen bieden. Ik denk dat vooral op het gebied van materialen nog veel progressie geboekt kan worden, waardoor er een veel grotere database aan geschikte materialen met nog meer functionaliteit zal ontstaan". 

Volg Steven Oonk op LinkedinLydie van der Thiel

Student Levensmiddelentechnologie (specialisatie Product Design)
Wageningen University
Afstudeerstage Research & Development

Lydie en afstuderen in 3D printen bij Oceanz 3D printing

"Ik volg de Master Levensmiddelentechnologie met specialisatie Product Design. Bij product design leer je kennis over levensmiddelentechnologie toepassen bij het ontwikkelen van nieuwe of verbeterde producten. Een belangrijk aspect is de invloed van het productieproces (3D printen in dit geval) op het eindproduct.


Onderwerp afstudeerstage?

Ik onderzoek de toepasbaarheid van het 3D printen van voeding waarbij ik specifiek let op voedingswaarden. Dit om bij te dragen aan waardevolle voedselproductieprocessen van de toekomst. 

Waarom Oceanz?

Oceanz onderzoekt alle mogelijke innovaties en verbeteringen binnen 3D printen en hebben daardoor heel veel kennis op heel veel gebieden.

Wat heb je met 3D printen?

3D printen was helemaal nieuw voor mij. Ik had het een en ander gehoord en gelezen over 3D voedsel printen en was er heel nieuwsgierig naar. Nu ben ik dus zelf aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Wat wil je in de toekomst doen met 3D printen?

Wie weet wordt het een nieuw productieproces voor gezonde/gepersonaliseerde voeding. ik heb nog steeds niets concreets in gedachten, maar ik vind het leuk om bezig te zijn met nieuwe, duurzame voedselproductieprocessen.

Wat verwacht je in de toekomst van 3D printen?

Ik denk dat het uiteindelijk mogelijk zal zijn om compleet nieuwe, gezonde, smaakvolle én duurzame voeding te printen".

Volg Lydie van der Thiel op Linkedin


Kennis delen over 3D printen

Steeds meer mensen en bedrijven maken kennis met 3D printing. De techniek is nog redelijk onbekend en vaak is meer kennis gewenst. Onder de naam Oceanz Academy delen wij onze kennis over 3D printen. “Met Oceanz Academy verbreden we de kennis, gaan we op zoek naar noviteiten en zijn we niet bang voor innovaties en ontwikkelingen”, aldus Erik van der Garde, CEO Oceanz.

Oceanz Academy werkt o.a. samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Universiteit Twente, Wageningen University, ROC A12, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Zuyd.

oceanz academy 2.jpg

3D printen en onderwijs

" Scholen integreren 3D-printen steeds meer binnen het onderwijs. Dankzij 3D-printen werken scholieren en studenten aan hun creativiteit, digitale geletterdheid, ruimtelijk inzicht en kritisch denkvermogen. "

Werken bij Oceanz?

Werken bij Oceanz?

Wil jij werken in de wereld van 3D Printing en betrokken raken met misschien wel de meest innovatieve technologie van dit moment? Bij Oceanz zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe collega's. 

SLS 3D printing - Oceanz