Wat is de ideale wanddikte bij 3D printen?

De wanddikte van een 3D printmodel is essentieel in het ontwerp. Dit heeft te maken met materiaalkeuze; hieraan hangt een minimale wanddikte vast. Andere factoren in het ontwerp, zoals uitlijning en grootte van een 3D-model, hebben ook invloed op de aanbevolen minimale wanddikte bij 3D printen.

designrules 3D printing - Oceanz.jpg

Welke wanddikte bij een 3D print?

De wanddikte heeft betrekking op de afstand tussen één oppervlak van een model en het tegenovergestelde oppervlak. Bij elk materiaal is een minimale wanddikte van toepassing. Om een model te 3D printen dienen de wanden van het product dikker te zijn dan het aangegeven minimum. Is de wanddikte te dun? Dan ontstaat het risico dat het product (te) zwak is. Maar is een wanddikte te dik, dan ontstaat het risico dat er te veel warmte in het model moet worden gebracht en het model krom trekt.

Ideale wanddikte per 3D printmateriaal

Een wanddikte tussen 0,7 mm en 2,5 mm is het meest optimaal om te 3D printen wanneer de SLS techniek wordt gebruikt. Al bij het ontwerp van een 3D print is het handig om de basisrichtlijnen voor het gekozen printmateriaal te weten. Bij Oceanz houden we de volgende wanddikte aan per materiaal:

Materiaal    Minimale wanddikte 
PA 2200   0,7 mm
Alumide   1,5 mm
PA 3200 (Glass filled)   1 mm
CarbonMide   2,5 mm
Peba 2301   1,5 mm
PA 1101   1 mm
     

Meer specificaties per materiaal? Deze staan vermeld bij onze materialen 

3D printen met ZCorp? Voorkom fragiele onderdelen

Met de 3D printtechniek ZCorp printen we modellen in meerdere kleuren. Poeder, bindmateriaal en kleur zorgen dat er laagsgewijs een gekleurd product ontstaat. Deze modellen worden vaak nabewerkt met een hars om ze sterker te maken. De ZCorp-techniek is zeer geschikt voor zichtmodellen en maquettes, maar ook voor 3D geprinte poppetjes. 
Bij ZCorp 3D prints zijn fragiele delen een belangrijk aandachtspunt. Vanwege de kwetsbaarheid van het gips moet bij ZCorp rekening gehouden worden met een hogere minimale wanddikte dan bij overige technieken. Kleine details kunnen anders wegvallen of snel afbreken. Denk bij het 3D printen van poppetjes bijvoorbeeld aan uitgestrekte armen, vingers en haren. Een hand in de zij en gesloten vingers kunnen dit al voorkomen. Als ideale wanddikte voor ZCorp adviseren wij 3 mm.
 

Heeft u vragen over een ontwerp voor een 3D print?

Neem contact met ons op.

Direct een 3D ontwerp uploaden voor 3D printen? Dat kan via YOUR OCEANZ

Lees meer over ontwerpen en 3D printen: 

Your Oceanz: direct & online 3D printen!

Your Oceanz: direct & online 3D printen!

1. Log in & upload een model
2. Kies kwaliteit, materiaal en nabewerking 
3. Check de prijs en bestel de 3D print(s)